Roboh » Specials » Rusland

Rusland, de supermacht is terug

Rusland, de supermacht is terug Sinds het begin van de 21e eeuw herrijst Rusland uit de as van de voormalige Sovjet-Unie. Het land heeft dankzij het geld uit aardolie en aardgas voldoende middelen om het leger te moderniseren en de bevolking te helpen. Het is onder leiding van Poetin, dat Rusland weer terug is als speler op het wereldtoneel, terwijl de bevolking in Rusland weer volle winkelschappen heeft.

Rusland

Het land kent een bloedige geschiedenis van meer dan 1000 jaar. In die periode heeft het land de verschrikkingen ervaren van de troepen van Djengis Khan, de invasie van Napoleon en de Duitse invasie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast het geweld gepleegd door buitenlanders kende het land ook meedogenloze heersers als Iwan de Verschrikkelijke en Stalin. Na het instorten van het communisme verloor Rusland haar macht en kende het land grote armoede.

Delfstoffen

Rijk aan grote hoeveelheden delfstoffen heeft Rusland een nieuwe machtsbasis. Het land produceert en exporteert enorme hoeveelheden aardgas en aardolie. Dit geld wordt gebruikt om het leger te moderniseren en de levensstandaard van de Russen te verbeteren.

Leger

Na de val van het communisme raakte het leger ook in verval. Schepen lagen te roesten in de havens en vliegtuigen bleven aan de grond. Dankzij de oliedollars kan er weer geïnvesteerd worden en onder Poetins leiding is er begonnen met een modernisering van het Russische leger.

Sancties en boycotten

Onder Poetin zijn er meerdere conflicten geweest. Het Russische leger heeft in deze periode de tweede Tsjetsjeense oorlog uitgevochten, alsmede een korte oorlog tegen Georgië. In 2014 heeft het Russische leger op tactische wijze De Krim, onderdeel van Oekraïne geannexeerd. De buitenwereld stond machteloos toe te kijken en reageerde met sancties. Na het neerschieten van lijnvlucht MH17 werden de sancties uitgebreid en Rusland reageerde met een boycot van alle landbouwproducten uit de Europese Unie, Verenigde Staten, Noorwegen en Canada.
Wat is de waterstofeconomie?

Wat is de waterstofeconomie?

Over de waterstofeconomie wordt al decennia lang gesproken, maar tot nu toe bestaat deze economie alleen nog op papier. Het is de verwachting van wetenschappers, dat de waterstofeconomie uiteindelijk…
De militaire macht van Rusland

De militaire macht van Rusland

Tijdens de koude oorlog vreesde de NATO het Sovjet-leger. De Navo werd compleet overklast in aantallen manschappen, tanks, vliegtuigen, kernwapens en raketten. Het communisme stortte in, gevolgd door…

Russische boycot van landbouwproducten

Sinds de onrust in Oekraïne staan het westen en Rusland tegenover elkaar. In maart 2014 annexeerde Rusland, De Krim, het meest zuidelijke punt van Oekraïne. Op deze annexatie volgden de eerste westers…
Gepubliceerd door Roboh op 12-08-2014, laatst gewijzigd op 14-08-2014. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties